מהם ביו-סטימולמנטים וכיצד יכולים להועיל לקרקע

הדפס עמוד זה
המונח ביו-סטימולנטים מתייחס לקבוצות שונות של חומרים טבעיים, הידועים בכך שדי בכמות קטנה יחסית מהם, בכדי לשפר, להעצים ולהאיץ תהליכים מטבוליים טבעיים בקרקע וברקמות הצמח. ביו סטימולנטים כוללים חומרים ממקור אורגני – צמחי או בע”ח, מינרלים שונים, בקטריות ופטריות. בחקלאות המודרנית נעשה שימוש הולך וגובר בחומרים אלה, לשיפור פוריות קרקע, לשיפור קליטת מינרלים, ולהגנה מפני מצבי עקה.

הוספת ביו-סטימולנטים בכל תכנית דישון מקנה לצמח כושר התמודדות משופר בתנאי חום, יובש, מליחות קרקע, לחץ מוגבר של מזיקים ומחלות ועוד, ובכך תורמת להשגת יבול טוב יותר. מנגנוני הפעולה של ביו-סטימולנטים מורכבים ביותר, וכוללים השפעות על מבנה חלקיקי הקרקע, על כושר פעילות המיקרואורגניזמים שבקרקע, על התנהגות יצורי קרקע מזיקים (פטריות ונמטודות) ועוד. מחקר ראוי לציון בהקשר זה מצא כי יישום ביו-סטימולנט ממקור צמחי בהגמעה או בריסוס, הביאה תוך שעות ספורות להאצת תהליכים מטבוליים המתחוללים בגרעין התא הצמחי: חל יצור מוגבר של מקטעי RNA ובעקבות זאת האצה בתהליכי חלוקת תאים.

שדה חקלאי

נהוג כיום לחלק את הביו-סטימולנטים למספר קבוצות. החלוקה נגזרת מהחומרים הפעילים בתכשירים, מנגנוני הפעולה ואתרי ההשפעה. להלן החשובות שבהן:

חומצות הומיות ופלוביות

חומרים שהם מרכיבים טבעיים של קרקעות, בד”כ תוצרי פירוק מתקדמים של חומר אורגני ממקורות שונים, וכן תוצרים של תהליכים מטבוליים של יצורי הקרקע. חומרים אלו הם בעלי מבנה מורכב, ועיקר השפעתם היא על המבנה הקולואידי של הקרקע ועל יכולתה לקלוט מינרלים והזמינם ביעילות לצמחים. תכשירי חומצות הומיות מופקים בד”כ ע”י המסת חומר אורגני מאובן (פחם, לאונדריט) באמצעות בסיסים חזקים. על אף שמם של תכשירים אלה, תגובתם בד”כ בסיסית. שימוש יעיל בתכשירים אלה להעלאת יבולים מחייב אינטראקציה נאותה בין מבנה הקרקע, יצורי הקרקע ושורשי הצמח.

מיצויי חלבון וחומצות אמינו

חומרים חלבוניים המופקים לרוב מהידרוליזה של חומרי לוואי עתירי חלבון בתעשיית המזון. חומרים אלו לרוב מכילים יסודות דישון (N-P-K) וכן מיקרואלמנטים. מנגנוני השפעתם על הצמחים קשורים לתכולת המינרלים שבהם וכן לפרופיל חומצות האמינו והשומן שבהם. למיצויים אלו נודעת השפעה על הורמונים שונים בצמח האחראים על ויסות מגוון תהליכים מטבוליים: קליטת חנקן בשורשים, פתיחה\סגירה של פיוניות וכן ויסות יחסי פחמן\חנקן בתהליכי סינטזה בצמח. יישום תכשירים אלו על צמחים תורם בד”כ להאצת תהליכי צימוח והבשלה.

בקטריות ופטריות מועילות

בטבע ידועים מינים רבים של פטריות וחיידקים המקיימים יחסי סימביוזה עם שורשי צמחים. כפי הנראה, למרבית הצמחים העילאיים בסביבה הטבעית יחסי סימביוזה עם מין אחד או יותר של מיקרואורגניזם. הסימביוזה בין צמחים ממשפחת הקטניות לבין חיידקים קושרי חנקן (ריזוביום) היא דוגמא ידועה לסוג זה של יחסים. בשני העשורים האחרונים נפוצים יותר ויותר מוצרי מיקרואורגניזמים מועילים לחקלאות, מוצרי פטריות סימביונטיות (מיקוריזה) ספציפיים לגידול וגם כלליים ועוד. הצלחה מסחרית של תכשירים כאלה בהעלאת יבולים, תלויה במידה רבה במגוון אוכלוסיות המיקרואורגניזמים הטבעית שבקרקע, ובאינטראקציה עם אוכלוסיה טבעית זו.

אצות

מיצויי אצות וצמחים

שימוש במיצויי אצות וצמחים ידוע ומקובל בחקלאות עוד מימי קדם. מיצויים אלה עשירים בפוליסכרידים, סטרולים, חומרים אנטיאוקסידנטים וכן הורמונים צמחיים וחומרים המדמים הורמונים שכאלו. קיים מגוון רחב למדי של תכשירי אצות וצמחים הנגזרים מצמחי האב: אצות חומיות, אצות ירוקות או אדומות וצמחים רבים. למיצויים אלו נודעות השפעות מגוונות על מבנה הקרקע ויכולתה לספוח מים ומינרלים, על חיוניות יצורי הקרקע המועלים ועל דיכוי יצורים מזיקים, וכן על ויסות תהליכי צמיחה ופריחה. מיצויים אלו פועלים על המנגנונים ההורמונליים של הצמחים בדרך של האצה וויסות פעילות. עוצמת התגובה של הצמח לחומרים אלו איננה תלויה בכמות החומר הפעיל שיושם, אלא במידת הדיוק של היישום.

חברת VGI היא מהחלוצות בתחום הביו-סטימולנטים בישראל, ובעולם כולו. פיתוח תכשירי החברה החל בשנות ה-70′ של המאה הקודמת, מתוך שאיפה למצוא תמיסות הזנה מסיסות שתהיינה יעילות לצמחים הגדלים בתנאי חום ובקרקעות דלות. תכשירי החברה מורכבים משילוב של מיצויי צמחים, מיצויי אצות, תרכיזי חומצות אמינו וחומרים מקשרים שונים ממקורות טבעיים ואורגניים. שילוב הרכיבים הייחודי מקנה לתכשירי VGI טווח פעולה רחב מאד והשפעה על מגוון אתרים ותהליכים בצמח, על יצורי הקרקע וכן על מבנה הקרקע. טווח הפעולה הרחב עושה את התכשירים ליעילים עבור כל סוגי הצמחים, כמעט בכל מערכת גידול וסוג קרקע. עשרות רבות של ניסויי שדה ותצפיות שנערכו עם תכשירים אלה, הוכיחו את יעילותם בשיפור כמות ואיכות היבול, במגוון רחב של גידולי חקלאות ונוי.