טיפים לגידול זיתים

הדפס עמוד זה

הזית הוא עץ ירוק עד המאפיין מאוד את הסביבה הים-תיכונית. עץ זית בריא ובוגר מפיק כמויות גדולות של פרי אכיל שמשדרג לחלוטין את המטבח.

גידול עציץ זית

  • במהלך עונת הגדילה, שמרו על קרקע לחה, והזינו אותה באמצעות דשן נוזלי איכותי.
  • בתחילת האביב גזמו והסירו ענפים מתים וחולים, אם ברצונכם להגביל את גודל העץ, גזמו גם את הענפים הבולטים בקצה העציץ.
  • עץ הזית הוא טיפוס עמיד וקשוח, אך גם הוא עלול להיכנע תחת כפור קיצוני. מקמו את העציץ במקום מתאים, וכסו את הענפים בפליז במידה וצפוי מזג אוויר חריג.
  • העבירו את העציץ החוצה בקיץ, רק כשעברה לחלוטין הסכנה למזג אוויר קר.

גידול עץ זית בוגר

עצי זית זמינים לרכישה במשתלות במגוון גדלים. החל מעץ בוגר וגדול, בעל חזות מרשימה ובולטת, שיכול לשמש כאלמנט מרכזי בגינה ועד עץ קטן שיסתפק במעט מאוד מקום.

המועד האופטימלי לשתילת עץ זית באדמה הוא באביב. בחרו איזור שטוף שמש, שתלו את העץ וקשרו אותו ליתד שתסייע לו עד שיתייצב.

במידה ואתם חיים באיזור קריר, עדיף לשתול את העץ במיכל שניתן יהיה לנייד למקום מוגן מקור בחורף. יש לבחור מיכל גדול מספיק להתבססות של השורשים בנוחות. את המיכל רצוי למלא באדמה עשירה ולחזק באמצעות הדשן של VGI.

מסיק

פירות הזית מוכנים למסיק בסתיו. פירות ירוקים ובשלים ישחירו בסופו של דבר וינשרו מהצמח. 

זיתים ירוקים: מומלץ להשרות את הפרי במי מלח למשך מספר ימים כדי להסיר מהם את המרירות ולהעניק להם את הטעם המוכר והאהוב.

זיתים שחורים: יש להניח אותם בכלי עם מלח יבש למשך מספר שבועות עד להתייבשותם ולאחר מכן לאחסן אותם בשמן זית או במלח.

איך להכין שמן זית מהזיתים שגידלתם בגינה

מצרכים (עבור כ-500 מ”ל שמן):

  1. 2.25 ק”ג זיתים טריים ואורגניים.
  2. כחצי כוס של מים חמים (רצוי לסנן/לזקק אותם לפני כן).

הכנת השמן

  1. שטפו את הזיתים היטב. שטפו את הזיתים במסננת תחת זרם מים קרים תוך קרצוף עדין. בסיום, יבשו את הזיתים משאריות המים.
  2. מקמו את הזיתים בקערה רדודה כך שכולם יהיו בשכבה אחת (פחות או יותר).
  3. כתשו את הזיתים שבקערה לכדי עיסה בעזרת מכתש נקי, רסקו אותם שוב ושוב עד קבלת עיסה שמנמנה. שקלו להסיר את הגלעינים מהעיסה בשלב זה (הם לא יפריעו לטעם אך עלולים לפגוע בציוד המטבח).
  4. העבירו את העיסה לבלדנר כך שתמלאו עד שליש מהמיכל בכל פעם. 
  5. הוסיפו לבלנדר 2-3 כפיות מים חמים על כל כוס עיסה.
  6. הפעילו את הבלנדר על מהירות גבוהה עד שבועות שמן מתחילות לצוף למעלה העיסה.
  7. ערבבו את הרסק עד שהשמן נפרד ממנו לחלוטין. רצוי לבחוש בסיבובים מעגליים.
  8. כסו את הכלי ואפשרו לו לנוח 5-10 דקות ללא הפרעה.
  9. מקמו בד גבינה מעל החלק העליון של המסננת וצקו את המחית על הבד. עטפו את כל המחית באמצעות הבד.
  10. הניחו משקולת מעל השקית ותנו לנוזל להתנקז אל המסננת למשך 30 דקות לפחות.
    1. כל 5 דקות לחצו בעדינות עם הידיים על השקית על מנת לסייע בתהליך החילוץ.
    2. תדעו שסיימתם כשמוצקי הזית יבשים יחסית ובקערית למטה שלולית מכובדת של שמן.
  11. הפרידו את השכבה העליונה של השמן באמצעות מזרק והשאירו את המשקעים מאחור.
  12. אחסנו את השמן בכלי אטום ונקי במקום יבש וקריר.
avatar