כיצד לגדל פטרוזיליה מושלמת במרפסת או בגינה?

לגדל פטרוזיליה בבית
הדפס עמוד זה
קודם כל, בואו נדבר על מה היא הפטרוזיליה: צמח דו שנתי עם עלים ירוקים בהירים, דמויי נוצה הנמנית על אותה משפחה על צמחי תבלין נוספים דוגמת השמיר.

הפטרוזיליה היא חלק בלתי נפרד מהמטבח הים תיכוני ואחד מהמרכיבים ההכרחיים בכל מנה ישראלית טובה. עשב פופולארי זה משמש ברטבים, סלטים, מרקים ומה לא!
לא רק שהיא טובה בשבילך: מפחיתה את הצורך במלח, ועשירה בברזל ובוויטמיני A ו-C, היא גם הקישוט המושלם. אין כמו פטרוזיליה טרייה ובריאה שנקטפה זה עתה מגינתכם כדי לתת למנה את הטאצ’ הסופי שיהפוך אותה למושלמת.

 

הפטרוזיליה טובה לגוף שלך ולבריאות שלך:

  • מונעת קמטים.
  • פותרת בעיות עיכול.
  • מפחיתה דלקתיות.
  • מכילה נוגדי חימצון.
  • מפחיתה סיכון לסוגים שונים של סרטן.
  • מחזקת את עצמות השלד.

 

יש גם דברים נוספים כדאי לדעת על פטרוזיליה

 

  • יעילה מאוד בניקוי ריחות רעים, אם נתקעתם בלי מסטיק נסו ללעוס כמה עלי פטרוזיליה.
  • יש 2 זנים של פטרוזיליה במשתלות: האחת מסולסלת והאחת רגילה, האמירה היא שלמסולסלת יש טעם עדין יותר, לרוב היא משמשת יותר כקישוט. מנגד, בזנים עם העלים השטוחים קל יותר לעבוד והטעם יותר דומיננטי, לכן הם נמצאים בשימוש נפוץ יותר בגוף המנות.

 

 

כיצד לגדל את הפטרוזיליה

גידול הפטרוזיליה הוא קל ופשוט בגינה הביתית. ניתן לגדל אותה הן בעציץ (בעומק 20 ס”מ לפחות), והן באדמה.
ניתן לגדל פטרוזיליה כמעט בכל האזורים בארץ, היא לא בררנית במיוחד כשזה נוגע לתנאי מזג האוויר.

הפטרוזיליה אוהבת שמש, מומלץ לתת לה אותה ולמקם אותה במקום שחשוף לאורה הישיר.

 

שתילה

שתלו את זרעי הפטרוזיליה בעונות המעבר (אביב / סתיו) ולא בעונות השיא (חורף וקיץ). טמפרטורת האדמה האידאלית עבור הפטרוזיליה היא סביב 21 מעלות.

בחרו אזור נטול מעשבים ונטעו את הזרעים באדמה לחה ועשירה במרחק של 6-8 ס”מ זה מזה. אם הכל תקין, תוכלו לראות נבטים כבר לאחר 3 שבועות.

ניתן להיעזר באור ניאון כדי לסייע לשתילים לצמוח. יש לוודא שהוא נשאר במרחק של לפחות שני ס”מ מעל העלים בכל עת על מנת שלא לגרום להם נזק.

 

טיפול

הקפידו להשקות את הזרעים לעתים קרובות כדי שלא יתייבשו. לאורך הקיץ במיוחד הקפידו על מינונים שווים של מים. מומלץ לדשן את הצמח אחת בין אחת לשבועיים לאחת לחודש. הפטרוזיליה מגיבה מצוין ל-KF  אותו ניתן ליישם הן בריסוס והן בהגמעה.

מבחינת קטיפה – כשעלים נגועים או בוגרים כדאי לקטוף כדי לפנות מקום לעלים חדשים.

מומלץ לדלל עמודי פריחה כדי שהאנרגיה תלך אל העלים ולא אל הפריחה.

 

מזיקים / מחלות נפוצות בפטרוזיליה:

  • ריקבון גזע
  • כתמי עלים
  • זחלי זנב סנונית שחורים
  • זחלי זבובים

קטיף ואחסון

 

  • הפטרוזיליה בשלה לקטיף כאשר גבעול העלה מורכב משלושה סגמנטים.
  • קטפו את העלים החיצוניים של הצמח כשאתם זקוקים להם ואפשרו לחלקים הפנימיים והקטנים לצמוח ולהתבגר לפני הקטיף.
  • על מנת לאחסן פטרוזיליה טרייה יש להכניס את הגבעולים למים ולשים במקרר.
  • ניתן לאחסן פטרוזיליה מיובשת: חותכים את הבסיס ותולים במקום מאוורר, מוצל וחם. ברגע שהיא יבשה לחלוטין, מפוררים ושומרים במיכל אטום.